top of page

Aanleveren

5 tips voor het correct aanleveren van een drukklaar bestand

Exporteer steeds uw ontwerp naar een drukklaar PDF-bestand.

Weet u niet hoe het drukklaar bestand er moet uitzien? Contacteer ons dan alvorens aan de opmaak te beginnen. Zo vermijdt u dat u de opmaak moet aanpassen na het doorsturen voor druk.

 

Zet de kleurmodus bij het ontwerpen steeds in CMYK.

Alle drukkers gebruiken CMYK kleurmodus bij het drukken. Als uw ontwerp in RGB staat, dan kunnen de kleuren heel anders uitvallen dan verwacht gezien de drukpers de kleuren omzet naar CMYK.

 

Voorzie steeds de nodige nasnit (bleed)

Als u standaard 3 mm nasnit voorziet dan zit u beslist goed, behalve bij brochures: daar is een afloop van 5 mm aangeraden. Wanneer er geen nasnit is voorzien kan het ontwerp niet correct bijgesneden worden en kan het zijn dat er belangrijke elementen doorgesneden worden of kan er een witte rand ontstaan.

Veiligheidsmarge

Zet uw teksten niet te dicht tegen de snijrand, anders kan het zijn dat er wel eens een belangrijk stukje tekst wordt weggesneden. Hou rekening met een minimale veiligheidsmarge van 3 mm.

 

Kwaliteit van afbeeldingen en logo’s

Zorg dat logo’s en tekeningen vectorieel aangeleverd worden en dat afbeeldingen in minimaal 300 DPI gebruikt worden op ware grootte. Wanneer de afbeeldingen te laag van resolutie zijn of de grootte niet correct is, kan u onscherpe drukresultaten bekomen.

Flyer, leaflet, folder, brochure: de verschillen

 

Flyer

Een flyer of lealet is 1 ongevouwen vel papier meestal in A4, A5 of A6 formaat. Een flyer kan al dan niet aan twee kanten (recto/verso)

bedrukt worden.

Folder

Een folder bestaat uit 1 vel papier met 1 of meerdere vouwen.

Brochure

Een brochure bevat steeds een veelvoud van 4 pagina’s (min. 8) en kan in diverse formaten, waarbij A4 het courantste is.

Een brochure wordt meestal geniet.

Opgelet! Een drukklare PDF van een brochure moet steeds aparte (enkele) pagina's bevatten, geen spreads.

Zendingen via bPost

bPost hanteert richtlijnen voor de opmaak van zendingen. Check zeker deze praktische gids die u helpt om uw afgiftes aan betere voorwaarden af te geven: www.bpost.be/nl/masspost

bottom of page